Fler frågor från TV

ADet dröjde lite, men här kommer några fler svar på frågorna som strömmade in till Tv4 när jag medverkade där. Såååå roligt att det kom en massa frågor, men också så sorgligt att föräldrar i mångt och mycket lämnas ensamma med denna svåra problematik. Det är hög tid för sjukvården och barnhälsovården att börja ta dessa frågor på lite mer allvar!

Fråga: Min dotter 5 år äter sällan när vi är bortbjudna. Då vet jag också att det blir efterrätt och jag vill inte att hennes middag, lunch ska bestå av sötsaker, då hennes blodsocker då åker berg och dalbana. Hur kan jag göra för att inte hota med utebliven efterrätt i en sådan situation?
Maria

Här gäller att planera och tänka framåt! Ge dottern ett rejält mål mat precis innan ni åker till kalaset, med så mycket mättande och blodsockerstabiliserande som möjligt, så att man minimerar risken för att barnet skall äta för mycket av efterrätten.

Jag tror ju som sagt att det är svårt att uppfostra barnen på bortaplan – det man som förälder inte lagt grunden till i hemmet, är svårt att få på plats i någon annans hem. Och enligt mig så är kalas/att vara bortbjuden just precis det: kalas!

Att hota med utebliven efterrätt tror jag ju också är helt kontraproduktivt (ett av mina favoritord för övrigt!). Om du hotar med att ta bort det godaste, så signalerar du ju att maten som måste ätas först inte är god! Släpp det helt är mitt råd, och om du oroar dig för barnets sockerintag: minska ner det på hemmaplan och ta inte några konflikter runt det på bortaplan.

Fråga: Hej, har ett barnbarn vilken inte ätit en riktig matbit på flera år, sant. Kanske man ska satsa på hypnos? Allt annat tycks lönlöst. Mormor

Ja du mormor, detta är inte lätt att svara på… nej, hypnos kan jag inte rekommendera, har inte sett någon studie på att det skulle fungera på små barns matkrångel. Här måste familjen förstås ta kvalificerad hjälp, och försöka komma i kontakt med något av de multiprofessionella team som specialiserat sig på barns ätsvårigheter. De finns på lite olika ställen i landet. Man får gå via vårdcentralen och inte ge sig förrän man som familj hamnat på rätt ställe. Se till att få en logopedbedömning, kostregistrering och de vanligaste proverna tagna INNAN man kommer till teamet kanske, så sparas lite tid. Det gäller att hitta en läkare som lyssnar!

Fråga: Min femåring har liksom inte tid att sitta kvar vid matbordet, säger att hon är mätt fast hon nästan inte ätit något alls. Sen kan hon komma en timme senare och vara ”jättehungrig”, gör man fel om hon får äta då när hon är hungrig istället? Ska man ha timer vid matbordet för att hon skall sitta kvar? Tips tas gärna emot?

För en pigg och aktiv femåring som inte har ett eget driv att äta, så lockar ju inte matbordet och maten tillräckligt mycket för att det skall vara värt att avbryta utforskande av tillvaron! Detta barn äter för att leva – och inte tvärtom, vilket ju egentligen är väldigt sunt…

Mitt förslag är att föräldern ser över måltidsordningen noggrant: är det alltid vid samma måltid detta sker? Sker det vid alla tidpunkter? ÄR barnet inte hungrigt när maten serveras så går det verkligen inte att äta.. Så jag tycker inte att föräldern gör fel när barnet får mat efteråt, men om detta sker varje dag så kan det ju bli svårigheter.

Med det sagt: en femåring kan man resonera med. Ta en stund och prata om maten, inte i samband med måltid förstås, utan någon annan gång. Berätta om vad maten gör i kroppen, varför man ska äta när resten av familjen äter och att det är mysigt att sitta tillsammans. Låt bara inte detta bli en kamp: barnet kommer då sluta äta och bli avogt inställd till matstunden.

Låt istället det nyfikna glada barnet springa fram och tillbaka till bordet ett par gånger, och lägg upp en liten portion som ni kommer överens om är rimlig. När ni förhandlar, se till att du börjar med att säga ”åtta köttbullar skall du äta”! Då säger barnet ”nej, bara tre!” och då säger du sex, och barnet säger fyra – och får förstås vinna. Var noggrann med att poängtera det: ”du vinner väl då, fyra blir det!” UTAN att säga ”du slipper resten”!!