OM MIN BOK

NÄR DITT BARN INTE ÄTER

När min dotter fick sina första risgryn till tänder och bet ett stadigt tag i mitt bröst under en sen matning, dök tanken på vanlig mat upp. Nästa dag stod jag redo med en hemodlad potatis, kokt och pressad i vitlökspress tillsammans med bröstmjölk. Silversked och videokamera kom fram, och hennes första tuggor dokumenterades noga. Klang och jubel! Dagen efter gaffelmosade jag potatisen, ungen tokvägrade och jag storgrät. Flera års universitetsutbildning om barn, psykologi och munmotorik hjälpte inte ett dugg bland amningshormoner och blöjor.

Mat till barn är ibland inte så enkelt som man vill. Föräldrar till barn som matkrånglar – eller till och med matvägrar – känner sig ofta ensamma, utlämnade och ledsna. Forskning visar att det som föräldrar mest efterfrågar är konkreta råd och tips.

Det finns många böcker om VAD barn ska äta, och HUR man lagar till det. I flera större verk om barnens första år finns också en eller två sidor om hur man med de vanligaste standardknepen hanterar matkrånglande barn. Däremot finns det mycket lite skrivet om vad man gör när det blir långvariga svårigheter, eller när barnet inte kommer igång med att äta igen efter sjukdom, vägrar grönsaker eller vad man gör när barnet bara vill äta puré.

Som logoped har jag över tio års erfarenhet av att lära barn och familjer att äta på nytt, och jag har en betydligt större verktygslåda än att låta barnen bli hungriga. Många av de råd som föräldrar får är grundade i gammaldags moraliserande. Men när barnen inte äter så är det alldeles hemskt och gräsligt, och något som skapar ångest hos de flesta föräldrar. Min utgångspunkt är att barnet inte bråkar om maten för att trotsa – jag tror inte på trots. Det finns alltid en anledning till att barnet slutar äta, men det kan vara svårt att få syn på den om man inte vet vad man skall leta efter. När ditt barn inte äter är den första svenska boken om barn som inte äter som förväntat. Jag går igenom de vanligaste anledningarna till att barn inte vill eller kan äta, och jag förklarar tydligt och konkret vad du som förälder kan göra för att hjälpa ditt barn. För det finns mycket du kan göra hemma! I boken finns även intervjuer med föräldrar som berättar om sina erfarenheter av matvägrande barn, samt de nyaste rönen inom forskningen på området. NÄR DITT BARN INTE ÄTER vänder sig till föräldrar, personal inom barnomsorg och barnhälsovård och andra som på olika sätt kommer i kontakt med barn som har problem med att äta. Välkomna tillbaka till matbordet!
Beställ boken här!
Jag gillar framförallt att tipsen är så handfasta och konkreta med allt från kluriga knep och tricks till praktiska checklistor.

Boken är innehållsrik, men lättläst och en guldgruva för alla föräldrar med problem kring matsituationen eller som
bara vill få tips för lugnare och mer harmoniska måltider för familjen.

Carola Lindström, BTJ
När ditt barn inte äter

”Det har i processen känts väldigt bra att ha ditt kunnande i ryggen vid kontakt med vården. Tack även för bra uppföljning skriftligt! Jag kommer varmt rekommendera dig till vänner.”

MARIE, MAMMA TILL F.

Tack för föreläsningen ikväll. Det var mycket handfasta tips på hur man kan underlätta för barnet – precis vad jag hade hoppats på 🙂

ANN