OM MIN BOK
NÄR DITT BARN INTE ÄTER
När min dotter fick sina första risgryn till tänder och bet ett stadigt tag i mitt bröst under en sen matning, dök tanken på vanlig mat upp. Nästa dag stod jag redo med en hemodlad potatis, kokt och pressad i vitlökspress tillsammans med bröstmjölk. Silversked och videokamera kom fram, och hennes första tuggor dokumenterades noga. Klang och jubel! Dagen efter gaffelmosade jag potatisen, ungen tokvägrade och jag storgrät. Flera års universitetsutbildning om barn, psykologi och munmotorik hjälpte inte ett dugg bland amningshormoner och blöjor.
Mat till barn är ibland inte så enkelt som man vill. Föräldrar till barn som matkrånglar – eller till och med matvägrar – känner sig ofta ensamma, utlämnade och ledsna. Forskning visar att det som föräldrar mest efterfrågar är konkreta råd och tips.
Det finns många böcker om VAD barn ska äta, och HUR man lagar till det. I flera större verk om barnens första år finns också en eller två sidor om hur man med de vanligaste standardknepen hanterar matkrånglande barn. Däremot finns det mycket lite skrivet om vad man gör när det blir långvariga svårigheter, eller när barnet inte kommer igång med att äta igen efter sjukdom, vägrar grönsaker eller vad man gör när barnet bara vill äta puré.
Jag gillar framförallt att tipsen är så handfasta och konkreta med allt från kluriga knep och tricks till praktiska checklistor.Boken är innehållsrik, men lättläst och en guldgruva för alla föräldrar med problem kring matsituationen eller som
bara vill få tips för lugnare och mer harmoniska måltider för familjen.

”Det har i processen känts väldigt bra att ha ditt kunnande i ryggen vid kontakt med vården. Tack även för bra uppföljning skriftligt! Jag kommer varmt rekommendera dig till vänner.”
MARIE, MAMMA TILL F.
”Tack för föreläsningen ikväll. Det var mycket handfasta tips på hur man kan underlätta för barnet – precis vad jag hade hoppats på 🙂”
ANN