Att göra två saker samtidigt?

Allt fler verkar inse att barn måste LÄRA sig att äta, att det inte är något som sker helt automatiskt, och att en del barn har svårare än andra att få kläm på motorik och sensorik. Och det är ju bra!

Något som också är viktigt att tänka på är att vi inte kan kräva av barnen att de skall träna på två saker samtidigt.
Om du har ett barn som helst vill äta enbart kända trygga saker, och du som förälder gärna vill att barnet ska lära sig äta nya saker: ändra inte på allt samtidigt! Håll antingen konsistensen eller smaken någorlunda likadan. Det vill säga:
– om barnet gillar sås: behåll antingen grundsmaken, tex bearneise, och späd ut den, eller tjocka på den till en riktigt stabbig pudding. Eller gör ett kryddsmör med bea-smak?
– Om barnet älskar din gamla vanliga köttfärssås, behåll den vanliga konsistensen och utseendet i så stor utsträckning som möjligt, men experimentera med nya kryddor. Lite kanel och spiskummin under tiden du steker köttfärsen, så har du en helt ny, men ändå likadan sås…

Eftersom det är just det nya som barnet har svårt med, oftast, så är det förstås inte möjligt att kräva att barnet skall kunna äta tillräckligt mycket av det nya på en gång! Ändå möter jag ibland en oförståelse för att det måste finnas BÅDE det gamla trygga på tallriken och det nya svåra. Annars får ju inte barnet i sig tillräckligt!

Ibland är det bättre att träna nya smaker och konsistenser UTANFÖR själva måltiden, så att barnet i lugn och ro kan äta på sitt vanliga vis och på så sätt få i sig nog med näring. Det vill säga: träna på nya matvaror mellan måltiderna, då blir det betydligt mindre kravfyllt och stressigt för både dig och barnet. Kom bara ihåg att de munsbitarna eller smakisarna måste vara tillräckligt små för att inte störa aptiten till nästa mål!

”JAG HAAAR JU SMAKAT!!!”

Att smaka på något – vad är det egentligen? Måste man ta en liten tugga och svälja ner den, eller räcker det att slicka på saker? Hur många gånger är det ok att bara slicka på det som är nytt? Ja – det kan bara barnet veta!! Jag vet i alla fall bestämt, att när vi tvingar och pressar barn att smaka på saker, och det gäller i ännu högre grad barn som redan är misstänksamma, så kan negativa känslor smitta av sig på all mat! Så var lite listig och försiktig, och lägg upp en plan.

Alltså: Barn kan inte förväntas äta några större mängder av det som är nytt och de inte har någon erfarenhet av. De behöver få närings- och energibehovet tillfredsställt genom trygga välbekanta smaker och konsistenser, och sakta utmanas att smaka på det som är okänt. För visst är barn lite konservativa…..