Frågor frågor frågor!!

När jag medverkade i Tv4 i måndags morse, så fullkomligt forsade det in frågor! Det kom under en kort stund in mer än 9 tättskrivna A4-sidor, och då fick redaktören sätta stopp… så visst finns det ett enormt behov och sug när det gäller kunskap om ämnet barn och mat.

Jag tänkte försöka svara på de flesta av frågorna här på hemsidan, så håll utkik för att se om just din fråga – eller det som du är intresserad av – kommer upp. Det går ju förstås inte att ge specifika råd om ätträning osv här på bloggen, utan det blir mer generella riktlinjer.
Vill du ha mer hjälp – tveka inte att kontakta mig! Vi börjar med något ganska vanligt..

Hej!
Min son på 15 månader vägrar äta vanlig lagad mat, äter enbart burkmat (Semper, nestle). Jag har provat det mesta, även lagat mat efter Sempers anvisningar. Imorgon börjar han förskolan och jag är nu orolig för att han inte ska få i sig något där. Hur skall jag få han att börja äta vanlig mat?
Med vänliga hälsningar Sandra

En burkmatsbebis! 😉 Vanligare än man tror, barn vänjer sig snabbt vid burkarnas lite utslätade smaker och konsistenser, och då blir det svårt ibland att få dem att anta utmaningen som hemlagad mat kan utgöra, med lite mer textur och varierande smaker.
Just i detta fall skulle jag inte oroa mig så mycket (ännu), eftersom de flesta små barn raskt börjar äta alldeles vanligt när de sitter bland andra barn på förskolan. Små barn lär sig fort att härma de andra ungarna och om din son är frisk i övrigt och växer som han ska, så tål han alldeles utmärkt att äta lite mindre några dagar.
Men fortsätter han vägra annat än burkar också efter förskolestarten, så får du helt enkelt ta till knepet att blanda ut burkmaten med hemlagad mat ett tag. Laga en egen köttfärssås, mixa den något så att den inte är för grynig, och tag sedan en matsked eller två av din sås och blanda med burkmaten (som kanske då helst inte skall vara torsk och potatis…). Fortsätt så här några dagar, öka stadigt på mängden egen mat och variera sedan mer och mer. Småbarn får man lura lite grand ibland, så de inte låser fast sig alldeles…

Lycka till!