OM

ÄTTRÄNING

Mat och Prat erbjuder hjälp och stöd inom ätträning, i form av utredning av barnets ätsvårigheter, samt behandling. Det kan handla bland annat tuggträning och annan oralmotorisk behandling, oral desensibilisering samt att utarbeta en strategi för hur barnet skall kunna medverka vid måltider på ett lugnt och bra sätt.

Ätträning kan hjälpa er då mat måste fungera. När barn inte äter, påverkas hela familjen, och hela livet. Många av de föräldrar jag träffat under arbetet med barn som inte äter som vanligt, säger att när barnen inte kan äta, så är det bara hemskt och gräsligt. Det handlar om att inte kunna erbjuda sina barn det man själv tycker är en stor del av njutningen med livet, kanske god mat på fredagskvällen, en glass på stranden eller en tårta på födelsedagen. Det kan också begränsa hur man som familj vill eller kan umgås med andra, eftersom det är svårt att förklara hur ens barn behöver ha det i samband med måltiden. Eller så får man ständigt förklara för oförstående mor- och farföräldrar varför barnet inte kan äta som andra i samma ålder. Som förälder till ett barn som inte äter, oroar man sig kanske också för att barnet inte får i sig det som behövs, för att kunna växa och utvecklas. Allt detta är tungt att bära.

Det finns flera olika sätt att lägga upp utredning och behandling: Utgångspunkten är alltid ett hembesök, där jag som en vanlig gäst äter tillsammans med er, för att kunna observera i lugn och ro, lite i smyg. (Jag äter allt, men bara lite!) Om det fungerar, så filmar jag gärna en kort stund, och analyserar filmen i lugn och ro efter besöket. Efter att jag funderat och tittat på den eventuella filmen, återkommer jag till dig och så går vi igenom ett upplägg för behandling/vidare utredning. Om vi kommer fram till att det behövs fler besök så sätter vi en tidsram för när besöken skall ske. Behöver du råd, stöd och tips under tiden mellan besöken, så ringer du bara. Om jag inte svarar så lämna ett meddelande, jag ringer alltid upp inom ett dygn, även om det är efter kontorstid…!
Ätträning

LÅT MIG HJÄLPA

Boka hembesök!

    Det har i processen känts väldigt bra att ha ditt kunnande i ryggen vid kontakt med vården. Tack även för bra uppföljning skriftligt! Jag kommer varmt rekommendera dig till vänner.
    Marie, Mamma till F
    Ätträning

    ÄTTRÄNING

    Låt mig hjälpa er